maandag 5 t/m zaterdag 10 augustus 2024 (54ste editie)

Rien’s Tourverslag….2024

 • 22 augustus - Dag 1

  Zondagmiddag 21 augustus 2022 is het heel druk met publiek langs de rondweg. Autoverkeer komt er niet langs, de weg is afgesloten voor doorgaand verkeer. Half Steenbergen is uitgelopen om te kijken naar het voorprogramma van De Kleine Tour Steenbergen 2022. De Vuelta doet West-Brabant aan. Om kwart over drie is de doortocht. In een ……… en een zucht zijn de renners voorbij en gaat iedereen weer naar huis, opgewarmd voor het aanstaande evenement, dat een hele week gaat duren en waar heel de gemeente Steenbergen van gaat genieten.

  Maandag om half negen staan de medewerkers van de Tour op de gemeentewerf klaar om de laatste dranghekken in te laden en naar de verschillende wedstrijdplaatsen te brengen. Stippen worden gezet en lijnen getrokken.

  Vanaf half twee worden de fietsen gekeurd op de Markt en gaan de deelnemers op weg voor de traditionele puzzeltocht. Deze keer een fototocht met afbeeldingen waarop het bestuur van de Tour aangeeft ( probeert aan te geven) welke richting genomen moet worden.

  Vanaf de Markt door het Doktersdreefje, langs het gemeentehuis naar Citadel voor het eerste spel.
  Zo snel mogelijk allemaal een beschuit eten en daarna fluiten. Dit ontlokte bij sommigen op voorhand al de opmerking; ”ik kan niet fluiten”. Langs de Oostgroeneweg, Leurschans, Kloosterturf en Wisselkom naar Kwartier voor de volgende opdracht. Dit was flessen omgooien of rollen met een bal, een soort bowling. Viel nog niet mee om de juiste richting te bepalen. Via de Watertorenweg, over de rotonde naar de Afgeslechtedijk en het Welbergswegje. Op de grasstrook naast de Groenedijk was weer een spel uitgezet. Fietsbanden gooien over op een rij staande pionnen. De pion die het verste weg stond was natuurlijk het hoofddoel. Een enkele ploeg vervolgde de weg over de Groenedijk ( foutje ) in plaats van af te slaan naar de Canadezenweg om op de Boomdijk bij Landjuweel onthaald te worden op drinken en een zakje chips.

  Tijdens het oppeuzelen van de chips moesten de deelnemers zich buigen over een foto met hoofden van het bestuur en trachten die te verbinden met de afbeeldingen op weer andere foto’s. Over Welberg naar het klaproosviaduct en het fietspad parallel aan de rondweg, bruggetje over naar de Kastanjelaan Elzeplein. Hier moesten de schoenen en de sokken uit voor het spel. Leek net het beeld uit sommige kinderkamers. Lopen naar een pion en weer terug om de sokken en schoenen terug aan te mogen doen.

  Door de Oudlandsestraat, Van Gaverenlaan, Lievevrouwepoort , Burgemeester van Loonstraat en Julianastraat naar het grasveld bij de Emmastraat . Hier lagen kaartjes met een letter in het gras. De renners mochten een voor een, een letter naar de ploegleider brengen die bij een fietsband zat. Letters in de ring en zo snel mogelijk zo veel mogelijk woorden vormen.

  Danniëlle moest vlug zijn om alles te kunnen turven. Net als bij Scrable werden sommige woorden afgekeurd. Nog een klein stukje binnenstad en het middagprogramma van de Tour zit er op.

 • 23 augustus - Dag 2

  Dinsdagmorgen om 11 uur vertrekt de karavaan van de Kleine Tour Steenbergen vanaf de Laurentiusdijk op Welberg. Omdat er in Steenbergen geen recht stuk weg meer is zonder hobbels is uitgeweken naar deze doodlopende straat voor de sprint. Geen rondrit Steenbergen deze keer, maar een route door Welbergse straten waar de Tour niet zo vaak komt. Met petjes op vanwege de stralende zon en vol goede moed gaan de fietsers over de Boomdijk richting Heerle. In Wouw bij de spoorwegovergang in de Plantagebaan is de timing van de NS niet in overeenstemming met het programma van de Tour. Na even wachten kan de karavaan weer samengevoegd worden en gaat het naar Wouwse Plantage. Langs de camping op weg naar de Belgische grens, waar de politie de karavaan verder begeleidt naar de Essense Tennisclub Inter waar de eerste rust van deze etappe is.

  Na de pauze helpen verkeersregelaars van de Tour op verzoek van de Belgische politie om in Essen een aantal straten af te zetten op weg naar de grens. In Nispen zitten de terrassen weer vol met publiek voor de renners uit Steenbergen. Luid aangemoedigd rijden ze door, om achter langs Roosendaal en Kruisland naar Oud Gastel te koersen voor de tweede rust. Bij Gastels Sfeer staan net zo veel mensen te juichen voor de deelnemers van de Kleine Tour als zondag bij de rotonde in Steenbergen voor de Vuelta. Na de welverdiende pauze worden de fietsen opgezocht voor het laatste stuk naar huis. Een rondrit door het centrum van Oud Gastel en via de Rolleweg en de Zuidzeedijk naar de thuishaven. In de routebeschrijving staat dat er een rondje door het centrum van Steenbergen gereden wordt en de Oostdam twee keer gereden wordt voor de eindstop in het Doktersdreefje.
  Dit zorgt voor een beetje verwarring, vooral bij de volgers van de karvaan die denken even binnendoor naar de Markt te kunnen rijden en dan ineens de eerste wagen van de karavaan weer tegenkomen.
  Nadat de fietsen geparkeerd zijn en alle deelnemers op de dekentjes voor de podiumwagen zitten kan over gegaan worden tot de prijsuitreiking en zit dag twee Tour 2022 er op.

 • 24 augustus - Dag 3

  Na de kegeltjesrit de start van de etappe naar Willemstad. In het centrum van Steenbergen is het heel druk met mensen die de Kleine Tour uit willen zwaaien. Richting Dinteloord zien we net als bij alle grote evenementen in Nederland van de laatste tijd, diverse boerenprotesten langs de route. Dinteloord loopt massaal uit om de renners langs te zien fietsen. Volgens het hitteprotocol van de Tour wordt er in Heiningen een tussenstop ingelast om te drinken en de bidons te vullen. Vervolgens over de dijken en langs het water naar vestingstad Willemstad. Voor we de plaats binnenrijden staat Miss Kyra langs de kant om te zwaaien naar alle deelnemers die voorbijkomen.

  Na de rust bij de Blokhut in Helwijk staat een verrassingsgast te wachten bij de eerste wagen. Jan Bruijnseels die 25 jaar als jurylid bij mij achterop zat, gaat mee in het tweede deel van de etappe. Als Jan opstapt voelt het weer als vanouds. We rijden een stuk vooruit om bij Oude Molen langs de kant te wachten zodat we kunnen zwaaien naar de karavaan die voorbijtrekt. Verderop zoeken we net als vroeger naar een verborgen plekje om te kunnen jureren. Het voelt mooi en goed om oude tijden te laten herleven. In Stampersgat is het stoppen voor de tweede rust van de dag. Daarna het laatste etappedeel richting Kruisland. Bij Gastels Sfeer zit de sfeer er ook vandaag weer goed in.

  Enthousiaste mensen staan te roepen en zwaaien naar de Tour als die langskomt, net als het publiek op de terrassen in Kruisland. Aan het einde van de Brugweg wordt gestopt voor een extra drinkpauze. Weer eenzelfde rondrit als de voorgaande dag door het centrum van Steenbergen, waarna de dekentjes worden gespreid op de Markt voor de prijsuitreiking.

   

 • 25 augustus - Dag 4

  Donderdagmorgen 25 augustus 2022 start de dag etappe om half tien, vroeger dan op de andere dagen vanwege de avondwedstrijd: de tijdrit achter de motoren. Een enkeling had zijn tijdschema nog niet op dit tijdstip ingesteld. Een rondrit door Steenbergen en langs de haven, waar zeer veel publiek staat, op weg naar De Heen. Bijna heel het kerkdorp is uitgelopen als de karavaan voorbij fietst. Bij de Heense Molen zien ze een grote groep toeristen, die met de bus gekomen zijn, van een afstandje kijken naar de renners. Onderweg staan net als de afgelopen dagen veel ouders met spandoeken langs de kant. Als de Tour de brug in de Zeelandweg-West overgaat rijden ze in Zeeland. De eerste rust is in St.Philipsland. De Voorstraat raakt compleet verstopt als de karavaan neerstrijkt. Na de pauze fietsen de deelnemers over de Krabbenkreekweg naar Oud-Vossemeer. Onderweg hebben ze een mooi uitzicht op St.Philipsland.

  Op de Vrijberghsedijk wordt gestopt voor een extra drinkpauze. Miss Kyra mag ook het tweede deel van de etappe achterop de motor om op een andere leuke manier langs de karavaan te kunnen rijden en te kunnen zwaaien naar alle deelnemers. Na de doortocht van Oud-Vossemeer is de tweede rust in Tholen bij gemeenschapscentrum Meulvliet. Daarna door Halsteren naar Lepelstraat, waar de Tour van de hemel in het vagevuur beland. Zo snel gaat dat in christelijke streken. Aan het eind van de Zoekweg wordt weer gestopt voor een drinkpauze. Het valt wel op dat in de plaatsen die niet bij Steenbergen horen de publieke belangstelling een heel stuk minder is. Behalve in Halsteren bij het oude gemeentehuis, waar altijd een leuke groep enthousiast staat te zwaaien. Over de Kladde en de Westlandselangeweg terug naar Steenbergen, een rondje door het centrum en het etappe-einde in de Oudlandsestraat. Kan iedereen zich klaar gaan maken voor de tijdrit die om half zes van start zal gaan.

 • 26 augustus - Dag 5

  Vrijdag wordt de cyclo cross vroeger gestart om op tijd te kunnen vertrekken voor de etappe. De wedstrijd verloopt vlot en is ruim op tijd klaar. Het is deze dag bewolkt en de temperatuur ligt een stukje lager dan de voorgaande dagen. Om half twaalf zet de karavaan zich in beweging om over de Welberg naar Heerle te gaan. Hier zorgt een gesloten spoorwegovergang voor een korte stop om alles weer aan te laten sluiten. Vanwege wegwerkzaamheden in Huybergen is er een kleine omleiding om bij de rustplaats te komen. In een van deze straten staat echter een grote camper geparkeerd zodat de ploegleiderswagens deels over het trottoir moeten.

  Maar iedereen bereikt veilig MFC De Kloek waar gepauzeerd gaat worden. Na de rust op weg naar Hoogerheide waar het zoals altijd erg druk is in het centrum. Verder naar wielerdorp Woensdrecht, met een afdaling over de kinderkoppen in de Bosseweg. Als de karavaan voorbij is liggen hier en daar wat bidons die losgetrild zijn van de fietsen. Worden netjes opgeraapt en na afloop terugbezorgd bij de eigenaars. Ook nu een ludiek boerenprotest langs de weg. Door de tunnel onder de rijksweg naar de spoorbaan, waar de fietsers gescheiden worden van de ploegleiders. Auto’s over de zandweg, fietsers over het fietspad. In de Fianestraat staan twee brandweerwagens klaar, die niet in actie hoeven te komen om verfrissing te brengen voor de Tour. De volgende rust is in Party Restaurant Rozenoord in Bergen op Zoom. Traditioneel de plek waar de witte shirts uitgedeeld worden voor de 14 jarigen, die de Tour gaan verlaten. Deze 28 deelnemers mogen in twee ploegen achter de wagens van het bestuur de etappe vervolgen. Ook hier een omleiding vanwege wegwerkzaamheden. Door het tunneltje in de Balsedreef, wat tot gevolg heeft dat een viertal ploegleiderswagens een alternatieve route moet rijden omdat zij te hoog zijn. Later voegen zij zich weer bij de Tour.

  Als de zon langzaamaan weer doorbreekt staat in Steenbergen de brandweer klaar op Montenaken om de deelnemers te trakteren op een waternevel. De renners in de witte T shirts mogen van de fiets om op het bordes van het oude stadhuis te zwaaien naar de andere ploeggenoten. Dan weer achter aansluiten en op weg naar het eindpunt van de etappe in de Oudlandsestraat. Iedereen mag naar huis om zich klaar te maken voor het discozwemmen in de avond.

 • 27 augustus - Dag 6

  Zaterdagmorgen vroeg is het druk in de Oudlandsestraat. Omdat er signalen waren dat veel kinderen ijverig geoefend hadden met de stippen op de weg voor de behendigheidsrit, besloot René het parkoers om te gooien naar een heel ander tracé. Verrassing voor alle deelnemers en een stuk lastiger te rijden. Het duurde ook langer voordat iedereen aan de beurt geweest was. Uiteindelijk vertrekt de karavaan voor de laatste etappe zo’n twintig minuten later dan in het programma staat. Een rondrit door weer een ander deel van Steenbergen en daarna richting Notendaal. Normaal is het hier vrij druk met mensen die de renners toe willen juichen. Vandaag is het iets stiller, misschien door het latere tijdstip dan de planning. Verder naar Nieuw-Vossemeer voor de rust en verzorging. Na de pauze van een uur via Heense Molen en De Heen, teug naar Steenbergen.
  Op het eind van het Welbergswegje een kleine stop om te hergroeperen en dan door naar de Nassaulaan voor de Bloemenhulde. Hier staat het publiek echt rijen dik te wachten en te applaudisseren als de karavaan binnen komt. Na het uitreiken van de medailles, bloemen en zakken snoep op de fiets voor het laatste stukje naar de Markt waar de prijsuitreiking is.

 • Top