maandag 22 t/m zaterdag 27 augustus 2022 (52ste editie)

Rien’s Tourverslag….2021

 • 23 augustus - Dag 1

  Na heel lang wachten is het eindelijk weer zover. De Kleine Tour Steenbergen editie 51 kan van start. Om half negen staan als vanouds veel medewerkers bij de gemeentewerken om de dranghekken op te halen. Iedere medewerker is door de Tour in de gelegenheid gesteld thuis een zelftest Covid-19 te doen, om zo veilig mogelijk voor alle deelnemers deze week gezond te volbrengen. Het terrein van het Cromwiel wordt ingericht voor diverse wedstrijden en ook voor de huldigingen. Dit jaar moeten er ook bouwhekken met zeil geplaatst worden om te voldoen aan de eisen voor een evenement zonder publiek.

  Om 13.00 uur pakt voorzitter Koen de microfoon om de officieuze opening te doen. Uitgelegd wordt wat er van iedereen verwacht wordt deze week. Dan wordt de helft van de karavaan richting fietsen keuren en merken gestuurd en de andere helft kan al starten voor de puzzelrit. Dit jaar meer digitaal ingericht en volledig gecoördineerd vanuit een partytent in de Oudlandsestraat.

  De ploegen gaan op weg en moeten op een bepaald punt een foto maken, via de app doorsturen en dan ontvangen ze een foto van de plek waar ze vervolgens naar toe moeten. Via een rondje Welberg komen ze uit bij de Duiventoren , waar op het terras een spel gedaan moet worden. De ploegleider mag proberen met een emmer, die hij of zij boven het hoofd moet houden, zoveel mogelijk door de renners geworpen tennisballen te vangen.

  In de Emmastraat wordt Daniëlle in het zonnetje gezet vanwege haar 25 jarig jubileum bij de Tour. Hier worden de ploegen in tweeën gedeeld en moeten ze de tennisballen vanaf twee kanten van het veld proberen in de opgestelde emmers te mikken. Op het Rozenplein zijn de balletjes voor het spel gekrompen tot pingpongformaat. De renners krijgen een doosje met 6 balletjes op hun rug gebonden en moeten proberen deze zo snel mogelijk eruit te schudden zonder hun handen te gebruiken. Leuk is hier dat ze ook de speeltoestellen mogen gebruiken, zodat heel wat deelnemers ondersteboven aan het rek hangen om de ballen kwijt te raken.

  Bij het speeltuintje in de Glymesstraat mogen de deelnemers met pijltjes schieten op kartonnen bekers met de nummers 1, 2 en 3. Bekertje geraakt is die punten verdiend.

  In de Van Gaverenlaan zit jubilaris Anita op een stoel om van alle rennertjes “cadeautjes” in ontvangst nemen als spel. De beloning voor de deelnemers is een lolly. In de Rozemarijnstraat mogen alle ploegen met Miss Evy op de foto. Van Tilburg heeft ook een jubileum en trakteert daarom alle deelnemers aan de puzzelrit bij de Watertoren op een ijsje en een zonnebril. Bij het fietsen keuren en merken wordt ook jubilaris René niet vergeten. Hij ontvangt vele kaarten, ondertekent door de renners, om hem te feliciteren.

  Na het middagprogramma wordt om 18.45 uur gestart voor de rondrit door Steenbergen. Gevolgd door de officiële opening bij het Cromwiel en de eerste wedstrijd, de koppelkoers.

 • 24 augustus - Dag 2

  Dit jaar heeft de Tour zelftesten beschikbaar gesteld aan alle medewerkers. Dus negatief getest kan iedereen positief aan de Kleine tour beginnen. Na de sprint op dinsdagmorgen, de rondrit door het centrum van Steenbergen. Het gemis aan publiek bij de wedstrijden, wordt ruimschoots goed gemaakt door alle mensen die langs de kant enthousiast staan te zwaaien als de renners voorbij fietsen. 

  Na Welberg, via Wouw en Wouwse Plantage naar België met rust op het tennispark in Essen. Na drie kwartier pauze weer op weg naar Nederland. De Belgische politie vraagt aan de motorrijders of zij, in verband met hun lage bezetting in het korps, een deel van de verkeersregeling over willen nemen. Een groot compliment voor deze verkeersregelaars.

  In Nispen staat het hele centrum vol met mensen, die speciaal daar naartoe zijn gekomen om te zwaaien naar de deelnemers van de Kleine Tour. Onderweg staan ook veel ouders en familieleden van de renners met spandoeken en soms muziek om de fietsers succes te wensen. Langs Roosendaal trekt een kleurig lint door de polders naar de tweede rustplaats van de dag op het sportpark in Oud Gastel.

  Hier staat voor alle medewerkers taart vanwege het jubileum van sponsor Van Tilburg. De renners lijken nog lang niet moe als je ze over het voetbalveld ziet rennen en ravotten. Om tien over half vier vertrekt de karavaan door het centrum van Oud Gastel op weg naar Steenbergen. Via de Rolleweg en de Gastelsedijk West naar de Zuidzeedijk, waar we na een tijdje fietsen langs de Vliet de contouren van thuishaven Steenbergen al weer zien.

  Bij de Watertoren lijkt het alsof het de ontvangst bij de bloemenhulde is. Rijen dik staan de mensen te applaudisseren voor de langstrekkende deelnemers van de Tour. Direct door naar de prijsuitreiking bij ‘t Cromwiel, waarna de Kleine Tour Steenbergen er voor deze dag op zit.

 • 25 augustus - Dag 3

  De kegeltjeswedstrijd is deze keer op het afgesloten terrein van ‘t Cromwiel. Even wennen voor iedereen aan het smallere parkoers met snellere bochten. Om half twaalf is het tijd om te vertrekken voor de etappe. Dinsdag ging de Tour naar het zuiden, woensdag gaat de rit naar het noorden. Eerst weer door de binnenstad van Steenbergen, die ook vandaag weer vol staat met ouders en familie.

  In Dinteloord weten ze ook dat de karavaan langs komt en mag de Tour rekenen op een leuke doortocht. Richting Heiningen gaat in de Postbaan de brug open om enkele boten door te laten. Na deze onverwachte stop snel door naar Heiningen en Willemstad. Hier staat bij de haven Miss Evy te zwaaien naar alle passerende ploegen. In Helwijk is de eerste rust bij een vernieuwde Blokhut. Wijs geworden door lessen uit het verleden is hier buiten een apart vulpunt voor bidons.

  Tegen twee uur wordt de etappe vervolgd richting Oude Molen. Net buiten Oude Molen staat de S.L.O.S. opnamen te maken. Hier hangt ook een drone in de lucht die moet gaan zorgen voor een ander zicht op de karavaan. Omdat Frans Bauer in Fijnaart toch nooit thuis was tijdens de Kleine Tour, is er geen rit langs zijn huis, maar een echt rondje rond de kerk. Over de kasseien van de Appelaarseweg hobbelen de fietsers naar Stampersgat voor de tweede rust en verzorging.

  Iets over half vier worden de fietsen weer opgezocht voor het laatste deel van de etappe. Over de Gastelsedijk en de Gastelseweg naar Kruisland waar de terrassen op de Markt vol zitten met publiek voor de Tour. In de Boonhil hebben de verkeersregelaars even werk om er voor te zorgen dat enkele grote landbouwvoertuigen veilig van de route gaan om de karavaan doorgang te geven. In Steenbergen weer een warm onthaal bij de Watertoren. Dan nog een klein stukje door het centrum en de tweede etappe zit er op.

 •  

 • 26 augustus - Dag 4

  Om tien uur is het heel druk in de Oudlandsestraat. De etappe vertrekt deze dag vroeger omdat de wedstrijd – de tijdrit – in de avond gepland is. Er valt een klein beetje regen bij het vertrek. Als de renners Steenbergen doorkruisen wordt het steeds droger. Of het aan het weer ligt of iets anders is niet helemaal duidelijk, maar het lijkt deze dag alsof automobilisten niet zo veel geduld hebben. Ze moeten zo nodig snel naar de supermarkt of vlug het parkeervak uit.

  Richting Zeeland fietsen de deelnemers deze dag eerst naar De Heen op weg naar Sint Philipsland. In de Zuid Groeneweg is er een lange stop voor diverse reparaties. Een half uur later dan gepland komt de Tour in Sint Philipsland voor de eerste rust van de dag in het centrum van deze plaats. Miss Evy zit achterop de motor bij Jack en geniet van het langs de karavaan rijden en zwaaien naar de renners. Ook staat ze op verschillende plaatsen langs de route om iedereen aan te moedigen.

  Na de rust is het tijd om te vertrekken richting het eiland Tholen. Eerst naar Oud-Vossemeer, door de kronkelende smalle straatjes fietsen de deelnemers van de Tour. Daarna over de Thoolse dijken naar de plaats Tholen. Het werk voor de boeren gaat gewoon door en daarom moet er op de Puitsedijk een grote aardappelrooier even aan de kant gezet worden om de doorgang vrij te maken.

  Bij gemeenschapscentrum Meulvliet is de tweede rust. Om tien voor twee gaat de Tour weer op weg naar Halsteren, waar het best druk is in het centrum. Bij het voormalige gemeentehuis staat een groep mensen, die er ieder jaar staan, enthousiast te zwaaien met een vlag van de Kleine Tour. Na Halsteren naar Lepelstraat waar de lucht steeds donkerder wordt. Als de karavaan de Kladde uit is begint het echt te plenzen en wordt gestopt om regenkleding aan te doen. In het laatste stuk naar Steenbergen wordt het minder nat. In de thuisplaats staan ouders en familie ongeduldig te wachten tot de aankomst van de Tour. Dan snel naar huis, iets eten en weer op weg naar het industrieterrein voor de tijdrit.

 •  

 • 27 augustus - Dag 5

  Eerst de cyclo cross op het sportpark vanaf 9 uur met voor de eerste keer dit jaar –onder voorwaarden – publiek om de renners aan te moedigen.

  De etappe vertrekt iets later dan in het programmaboekje staat vermeld. Donderdag waren er veel lekke banden door punaisestrooiers. Zichtbaar en onzichtbaar zijn er door de leiding van de Kleine Tour maatregelen genomen om dit aan te pakken. Handhaving Steenbergen pakt dit ook goed op en begeleid de Tour in de etappe.

  Onderweg worden de fietsers ook beoordeeld op netjes rijden en de sfeer in de ploeg voor het etappeklassement. Juryleden maken er een sport van om op verrassende plaatsen verdekt opgesteld, hun rapport in te vullen. Donderdag klimt een jurylid bijvoorbeeld in de Heense polder op een bunker om een goed beeld te kunnen krijgen van de voorbijtrekkende ploegen. Vrijdag rijdt de Tour over de Welberg, door Heerle en Wouwse Plantage naar Huijbergen voor de eerste rust van de dag bij M.F.C. De Kloek. Bij het binnenkomen van Huijbergen rijden er veel fietsers ( de pechgevallen ) voor de bezemwagen. Navraag wijst uit dat het geen lekke banden waren, maar kettingproblemen en ingehaakte sturen etc.

  Na de rust op weg naar Bergen op Zoom. Onderweg bij Hoogerheide, Woensdrecht en Heimolen staan op de kruisingen heel veel ouders en familie te zwaaien. Tot twee keer toe wordt er gestopt om te hergroeperen vanwege gaten in de karavaan. Bij Rozenoord is de tweede rust van de dag.

  Traditioneel tijd voor de witte T-shirts voor de Tourverlaters. Zij mogen in het laatste etappe deel vooraan in de karavaan rijden, opgedeeld in twee groepen. In Steenbergen worden de renners nat onthaald. Niet door de regen van boven, maar van opzij door de lokale brandweer die voltallig uitgerukt is naar Montenaken. Net als op de maandagavond met de rondrit gaan ook nu weer de sirenes vol aan.

  Bij het oude gemeentehuis gaan de Tourverlaters uit de karavaan om op het bordes, vanwege hun afscheid, de andere renners toe te zwaaien. De Tour stopt deze dag in de Oudlandsestraat.

  Iedereen kan naar huis om zich voor te bereiden op het discozwemmen in de avond bij zwembad De Meermin.

 • 28 augustus - Dag 6

  Na de kegeltjesrit van zaterdag is het tijd voor de start van de laatste etappe van de 51ste Kleine Tour Steenbergen. Vrolijke muziek klinkt bij ‘t Cromwiel en iedereen lijkt er zin in te hebben. Op facebook is er al een filmpje te zien waarin de renners de polonaise doen op het terrein. Als iedereen startklaar is worden boven de kranen opengedraaid en valt er een flinke plens regen. Snel de regenkleding aan, dan kan de etappe toch van start.

  Door Steenbergen naar Notendaal en Nieuw-Vossemeer, waar de eerste rust is. Onderweg zijn op veel plaatsen delen van de straat versierd met vlaggetjes of ballonnen en aanmoedigingen in stoepkrijt op het wegdek. Veel mensen zijn zeer creatief geweest en staan met borden en zelfgemaakte spandoeken langs de kant. Gelukkig is het onderweg droog geworden en schijnt de zon als de rustplaats wordt bereikt. Op de Assumburgweg in Nieuw-Vossemeer wacht een volgende verrassing, een behoorlijk aantal missen uit voorgaande jaren staan met hun sjerp om klaar om de renners aan te moedigen.

  Na de rust vertrekt de karavaan richting Heense Molen en De Heen. Daarna het laatste stukje naar Steenbergen waar een geweldige ontvangst wacht. Geen stop voor een bloemenhulde, maar twee keer een rondje door het centrum waar de 15 jarigen van 2020 op het bordes mogen om te zwaaien. Rijen dik staan de mensen in de Kaaistraat om iets op te vangen van de doorkomst van de Tour. Aansluitend door de Krommeweg en de Molenweg naar het sportpark voor de prijsuitreiking. De sfeer is goed als de voorzitter iedereen welkom heet. Als antwoord op de punaise-strooiers van deze week is er iets gevonden. Alle renners en medewerkers wordt verzocht te gaan staan om mee te doen aan de punaise polonaise, wat een gigantisch succes wordt. De burgemeester wil daar nog een schepje bovenop doen en vraagt om mee te doen met de Snollebollekes, dus van links naar rechts etc. Ook schitterend om te zien. Als iedereen uitgedanst is kan de prijsuitreiking beginnen. Het blijft gelukkig droog en voor het grootste deel van de tijd ook nog zonnig.

 • Top