maandag 5 t/m zaterdag 10 augustus 2019 (50ste editie)

Rien’s Tourverslag….2018

 • 6 augustus - Dag 1

  Maandag 6 augustus 2018 is al weer de eerste dag van de 49 ste Kleine Tour Steenbergen.

  Jubilaris Jack Goossens krijgt de felicitaties

  Vanaf half negen worden in de stad overal dranghekken klaargezet voor de diverse wedstrijden en stippen en strepen op straat geschilderd. Om 1 uur is iedereen  aanwezig bij de Joosse als voorzitter Wim officieus de Tour laat starten. Hij geeft iedereen wel de boodschap mee deze week sportief te laten verlopen en vooral gezien de verwachtte hoge temperaturen voldoende te drinken. Ook moeten alle rennertjes de eerste dagen in ieder geval een pet op of een helm. Dan kunnen de fietsen gekeurd worden en starten de ploegen met de puzzeltocht. Eerst beschuit eten en daarna zo snel mogelijk proberen te fluiten op de Noordwal, flessen omkegelen met een tennisbal in een panty bij de speeltuin in de Koos Veraartstraat. Bij de Watertoren staat Jack Goossens om afscheid te nemen van alle deelnemers aan de Kleine Tour, een tractatie en op de foto. Op het grasveld bij de Mudde liggen grote ringen waar zakjes in gegooid moeten worden, de ringen hebben verschillende punten. In de Krommeweg mag iedereen even uitblazen en wacht een versnapering. Wel moeten er aan de hand van bewerkte foto’s de namen van de bijbehorende bestuursleden geraden worden. Bij het voetbalveld in de Hoogstraat moeten de ploegleiders aan de slag.

  Renners worden in drie viertallen verdeeld en krijgen allemaal twee letters omgehangen. De spelleider stelt een vraag en de ploegleider moet zo snel mogelijk antwoorden, waarop de renners met de letters het antwoord vormen. Valt echt niet mee. In de speeltuin bij Duivenvoorde wordt “wie ben ik” gespeeld met voorwerpen van de Kleine Tour. Op het grasveld bij de Magnoliastraat wacht miss Meike op de deelnemers om hen een estafette af te laten leggen over het trappetje en de glijbaan. In het drievierde is een van de ploegleiders weer de klos. Zijn of haar neus wordt rood gemaakt en ze krijgen een blauwe vuilniszak om. Dan mogen de kinderen met een natte spons proberen om het hoofd van de ploegleider te raken, dit levert 1 punt op. Om half vijf is iedereen klaar. Daarna even naar huis en om half zeven weer klaarstaan voor de rondrit door Steenbergen.

  Miss Meike met moeder

   

 • 7 augustus - Dag 2

  Onder tropische omstandigheden start na de tijdrit op dinsdagmorgen de eerste etappe van de 49 ste Kleine Tour. Langs de straten van Steenbergen staan veel toeschouwers, maar ze staan allemaal aan de schaduwzijde van de straten.

  Op diverse plaatsen zijn tuinslangen uitgerold om wat verkoeling te brengen over de karavaan.  Over de Welberg naar Wouw, waar in de Kloosterstraat een extra stop is om te drinken. Wouwse Plantage is afgesloten omdat daar de Hel van de Pin gehouden wordt. Achterlangs het dorp rijden de renners van de Tour naar België. Hier wachten drie motoragenten de karavaan op om deze verder veilig door Essen te loodsen. Hier staat zelfs een hek langs de kant van de weg bij de rustplaats waarop staat “opgepast manifestatie” om de automobilisten te waarschuwen.

  Bij de Tennisclub worden de renners gastvrij onthaald en staat er een buffet klaar voor de medewerkers. Bij het vertrek uit België is het nog steeds bloedheet als de Tour op weg gaat naar Nispen en Roosendaal. Bij het kartcentrum Roosendaal, waar de tweede rust is, ligt een slang buiten om de bidons te vullen. Een bestuurslid zorgt er voor dat het geen puinhoop wordt. Daarna richting Kruisland waar in de Kleine Spellestraat een extra pauze ingelast moet worden om te drinken. Over het onverharde stuk Groenedijk komen de deelnemers in Welberg waar op veel plaatsen de mensen buiten staan met de waterslangen gereed om te sproeien. Een echt waterballet wordt het pas op Montenaken waar de brandweer met diverse wagens en slangen zorgt voor een regengordijn. Dan zit in de Oudlandsestraat de eerste etappe er weer op en kan iedereen naar huis.

   

   

   

 • 8 augustus - Dag 3

  Tegen alle regels in start de etappe van woensdag een kwartier later dan in de programmaboekjes staat. Was het wachten op de zon die doorbreekt als de renners hun rondrit door Steenbergen maken? De Dinteloordseweg is zeer stil deze dag omdat de politie deze weg bij de rotonde in Dinteloord dicht zet als de Tour Steenbergen uit gaat. Alle automobilisten worden over de A 4 gestuurd. in de omgeving van Heiningen merken we dat niet alle chauffeurs geduld hebben als na een stopteken een verkeersregelaar opzij moet springen. Weer extra werk voor de politie.

  Miss Meike word bij Willemstad even uit de karavaan gehaald zodat zij langs de kant van de weg kan zwaaien naar alle voorbijfietsende renners. Bij de Blokhut in Helwijk is de eerste rust van de dag. Daarna richting Oude Molen en Fijnaart. Er staat veel wind onderweg, zodat voor de kleinere renners een duwtje in de rug van een grotere geen overbodige luxe is. Over de kinderkoppen van de Appelaarsedijk naar de tweede rust in Stampersgat op het sportpark.

  De zwaaiploeg gebruikt dit jaar geen aanhanger maar heeft een opvouwbare rolsteiger als tribune. Onderweg zien we ze op verschillende plaatsen staan om de Kleine Tour aan te moedigen. Na de rust in Stampersgat waar het publiek rijen dik staat bij de aankomst en het vertrek gaat de karavaan op weg voor het laatste stuk naar Steenbergen. De terrassen in Kruisland zijn goed bezet en iedereen gaat staan als de renners voorbijfietsen. Door de Boonhil en nog een stukje Steenbergen komt de Tour om vijf uur weer in de Oudlandsestraat.

 • 9 augustus - Dag 4

  Donderdagmorgen is het vertrek van  de etappe vroeger dan de andere dagen namelijk om 10.00 uur, omdat ‘s avonds de tijdrit gereden wordt. In de Grote Kerkstraat staat een vrachtwagen te lossen waardoor er geïmproviseerd moet worden. Een omleiding langs de Blauwstraat en de Zoutstraat brengt de karavaan weer op de geplande route. De polderwegen rondom De Heen zijn heerlijk rustig om te fietsen. De Zeelandweg West wordt op tijd vrijgemaakt voor de karavaan door de politie en het team handhaving. Bij de pauze in St. Philipsland is bijna iedereen bezig buienradar uitvoerig te raadplegen. Wordt het wel of geen regenkleding aan. Rien Dam wordt geïnterviewd door de SLOS vanwege zijn 25-jarig jubileum als motorrijder bij de Kleine Tour.

  Rien Dam wordt geïnterviewd door de SLOS

   

   

   

   

   

  Kort na het vertrek vanaf de rustplaats begint het te druppelen.  Miss Meike zit goed ingepakt achterop de motor bij Jack, kan ze zwaaien naar de renners. Over de Zeeuwse dijken naar Oud-Vossemeer. Na de smalle wegen in dit dorp verder naar Tholen. Onderweg zien we verschillende nieuwe spandoeken om de deelnemers aan te moedigen.

  Een wegomleiding, keurig aangegeven met het cijfer 1, brengt de Tour naar de tweede rustplaats bij Tholense Boys. Hier begint het echt te regenen. Na de rust, met regenkleding aan, volgt de karavaan de bordjes “Wijk uit” en komt weer op de geplande route naar Halsteren. De Tholenseweg wordt weer helemaal autovrij gemaakt om de Tour vrije doorgang te geven. Daarna naar Lepelstraat en De Kladde om dan om drie uur weer in Steenbergen aan te komen. Het lijkt iets droger te worden als iedereen zich gaat voorbereiden op de tijdrit in het centrum om 18.00 uur

   

   

 • 10 augustus - Dag 5

  Vrijdagmorgen schijnt de zon bij de cyclocross op het sportpark. Ook om half twaalf bij het vertrek van de etappe is het nog steeds mooi weer. Deze keer geen rondrit door het centrum van Steenbergen maar gelijk langs kerkdorp Welberg op weg naar Heerle. Even ziet het er naar uit dat de spoorwegen daar voor een oponthoud gaan zorgen, maar de trein is weer snel genoeg voorbij.

  De karavaan fietst naar Wouwse Plantage waar bij het verlaten van het bos een beetje regen begint te vallen. In Huybergen kunnen de renners bij de eerste rust bij “De Kloek” de groeten doen aan iedereen die zij maar willen via de SLOS. Na de rust naar Hoogerheide, in Woensdrecht een stevige klim en een afdaling over de kinderkoppen. Dan naar de bossen rondom Bergen op Zoom, via Heimolen naar de tweede rust van de dag op “Rozenoord” Hier krijgen de deelnemers die voor de laatste keer meerijden een wit T shirt aan en mogen zij als aparte ploeg vooraan in de karavaan meerijden naar Steenbergen.

  Ook Jack Goossens ontkomt er niet aan in zijn laatste jaar. Hij krijgt een wit T shirt om met de nodige teksten. Ook is er voor hem een fiets geregeld. Jack kan blijkbaar het tempo niet zo goed bijhouden en zakt steeds verder af in de karavaan. Bij Steenbergen rijdt hij inmiddels voor de bezemwagen. Voor het oude stadhuis in de Kaaistraat mogen alle deelnemers in de witte shirts stoppen om te zwaaien naar de andere renners. Als de Tour in de Oudlandsestraat ontbonden wordt, kan iedereen naar huis om zich op te tutten voor de Disco in de dansschool.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • 11 augustus - Dag 6

  txt

 • Motorrijder Rien Dam ...25 jaar Kleine Tour!

  Hallo, ik ben Rien Dam.

  Ik rijd al vanaf mijn 34 ste jaar mee met de Kleine Tour en met heel veel plezier. Ik ben geboren op De Heense Molen en woon al weer vanaf mijn 24 ste in De Heen. Van beroep ben ik pijpfitter, waarvan de laatste jaren bij Shell op Pernis. Als hobby speel ik graag een partijtje biljart en gooi graag een hengeltje uit. Ook motorrijden en een weekendje weg op de motor vind ik leuk. Als de tijd het toelaat ga ik ook graag een rondje rijden op de fiets met mij vriendin Henny. Ik sta niet vooraan met spelletjes, maar doe wel mee als het zover is. Bij de karaoke in 2001 als achtergrondstem , die niet zo duidelijk te horen is. Of met het toneelstuk in een jubileumjaar met alle motorrijders. Ik ben jarig op 5 augustus en die datum valt regelmatig in de Kleine Tour. Dan wordt mijn motor meestal versierd door de andere motorrijders of hun partners, rijdt ik de hele dag rond met vlaggetjes. De 25 jaar Kleine Tour zijn omgevlogen. Volgend jaar met de 50steTour zal ik zeker graag meedoen en daarna…… Misschien een mooi moment om op zo’n hoogtepunt te stoppen. Zien we wel…

Top