maandag 23 t/m zaterdag 28 augustus 2021 (51ste editie)

Rien’s Tourverslag….2019

 • 5 augustus - Dag 1

  De voorlaatste week van de zomervakantie voor scholieren staat voor de deur.

  In Steenbergen gaan de gedachten van 216 jongeren niet uit naar weer terug naar school of naar de sportprestaties van de Nederlandse atleten op wereldniveau, zoals het WK voetbal voor dames, de goede resultaten van Max, of de prestaties van de Jumboploeg in de Tour de France. Nee, zij zijn meer bezig met zich voorbereiden op de Kleine Tour Steenbergen. Dit jaar voor de vijftigste keer. Ruim voor de afgesproken tijd zijn bijna alle renners aanwezig op het parkeerterrein van het zwembad om de fietsen te laten keuren en merken. Omdat iedereen er toch al is wordt gelijk maar begonnen met de fietsenkeuring. Toch een tijdwinst van twintig minuten. Ook de keuring gaat in een recordtijd en dus is er daarna nog veel tijd over om in het zwembad het dansje op de muziek van het Tourlied onder leiding van Monique te oefenen. Iets over 1 uur neemt voorzitter Wim Roovers de microfoon over om het startsein te geven voor de meerkamp in en rond het zwembad. Met spelen als lopen over het water in het ondiepe bad en een piratenobstakelbaan in het diepe bad begint de Tour 2019.

  Ook in het ondiepe bad zijn er banen uitgezet om zittend in een band of op een mat geholpen door je ploeggenoten het bad over te steken. Zo ver mogelijk lopen over een lange in het water liggende mat valt ook niet mee, dus velen kruipen of slepen zich naar het eindpunt. Op het veld is er een spel “laat de leeuw niet in zijn hempie staan”. Een soort doelschieten, maar dan op een opblaaspop. De whipe outbaan zorgt voor veel hilariteit. Springen als de balk voorbijkomt en weer keurig landen op de plaats waar je stond is niet zo simpel. “Met de slee naar benee” wordt veranderd in een gewone waterglijbaan omdat dat sneller gaat.  Als je onder aangekomen bent in de waterbak, snel een tennisbal pakken en in een emmer gooien levert een punt op. Het laatste spel is een hindernisbaan met een net waar onderdoorgekropen wordt dan op een luchtkussen klimmen, teruglopen en de volgende mag weer. Keurig op tijd zijn alle spellen afgewerkt en beginnen de medewerkers met vereende krachten om alle materialen op te ruimen. Iedereen wil weer bop tijd klaar zijn voor de rondrit en de officiële start van de vijftigste Kleine Tour Steenbergen.

 • 6 augustus - Dag 2

  Om 11 uur vertrekken de renners vanaf de Van Gaverenlaan voor de eerste etappe van de Tour 2019. Vanwege het jubileum is de karavaan uitgebreid met een extra ploeg bestaande uit oud-ploegleiders. Na een kleine rondrit door Steenbergen gaat het richting Welberg waar veel mensen buiten staan om te zwaaien. Vervolgens fietst de Tour naar Wouw, waar het kindervakantiewerk even stil valt om de Wouwse kinderen de gelegenheid te geven naar de voorbijtrekkende kleine Tour te kijken.

  Bij Wouwse Plantage is het erg rustig, logisch want hier zijn vandaag lokale wielerwijdstrijden, onder andere de dikke bandenrace. Bij de grens staat de Belgische politie te wachten om de karavaan veilig naar de rustplaats in Essen te loodsen.  In Belgie hebben de verkeersregelaars die de Tour begeleiden geen bevoegdheid, dus moeten alle hesjes uit. De politie heeft blijkbaar toch veel vertrouwen in de Tourbegeleiding want er wordt gevraagd of na de pauze drie verkeersregelaars op de motor willen assisteren bij een punt waar werkzaamheden plaatsvinden.

  Terug in Nederland is de spoorwegovergang aan de Bergsebaan net te laat weer open. Er moet even afgeremd worden. Aan de Bulkenaarsestraat gaat het stukken beter. Precies op tijd voor de eerste wagen gaan de bomen weer open. In Nispen laat een van de motoragenten zien hoe snel je zo,n zware motor weer rechtop zet als deze plat ligt. De Tour volgt  nu een nieuwe route waarbij Roosendaal rechts blijft liggen en daarna Kruisland links, om naar de nieuwe rustplaats op het sportpark in Oud-Gastel te gaan. Hier is het bijna net zo druk als bij de bloemenhulde op de Nassaulaan. Tijdens de welverdiende rust worden de medewerkers getrakteerd op een lekker stuk Tourtaart.

  Na de pauze is het niet zo ver meer terug naar Steenbergen, maar op de Zuidzeedijk staat een behoorlijk windje, wat het fietsen best zwaar maakt. Bij terugkomst in Steenbergen valt het op dat de Kleine Tourvlag op heel wat plaatsen creatief getoond wordt.

   

 • 7 augustus - Dag 3

  Na de behendigheidsrit een rondrit door Steenbergen en over een stille Dinteloordseweg naar Dinteloord. Ook hier hangen de Kleine Tour vlaggen buiten. Donkere wolken pakken zich samen boven het dorp bij de doorkomst van de karavaan, een enkel drupje regen valt er uit. Er zijn geen boten op de Dintel, dus de renners kunnen ongehinderd de brug over. Via Heijningen naar Willemstad, waar miss Marit de Tour verlaat om vooruit te rijden over de Maltaweg. Langs het water bij de vestingstad staat zij later te zwaaien naar alle deelnemers die voorbijrijden.

  In Helwijk worden de renners hartelijk welkom geheten. Na de korte rust bij de Blokhut, naar Oudemolen en Fijnaart om over de kinderkoppen van de Appelaarseweg naar Stampersgat te fietsen. Hier staan de barbecues gereed om iedereen, vanwege het jubileumjaar, in deze extra lange pauze, van de nodige lekkernijen te voorzien. Met de buikjes goed gevuld worden daarna de fietsen weer opgezocht om naar Steenbergen terug te gaan. Net als dinsdag rijdt er deze dag een extra ploeg in de karvaan mee, woensdag bestaande uit veel oud-bestuursleden. In de Boonhil zakt het tempo een beetje vanwege de straffe wind. Bij terugkomst in de thuisstad geen extra rondrit maar direct door naar de markt voor de prijsuitreiking.

 • 8 augustus - Dag 4

  Vandaag komt een stuk historie van de Tour weer tot leven. Radio Kleine Tour is weer in de lucht met reportages, interviews, veel muziek en herinneringen ophalen. Veel radiovrijwilligers zijn van einde en verre gekomen om dit mogelijk te maken. Bij de start van de etappe gaat miss Marit op de trike bij Theo Gladdines. Op strategische plaatsen langs de route staat ze te zwaaien naar de renners. Richting Sint Philipsland, waar de Tour over de parallelweg gaat, rijden ze langzaam langs de karavaan. Bij de rustplaats hangt de drone al weer in de lucht om prachtige opnames te maken. Alternatieve miss Martine zit vanaf Steenbergen bij Hans in de misswagen en gaat vanaf Sint Philipsland op de trike bij Theo. Miss Marit verhuist dan naar achter op de motor bij Jac van der Zande.

  Bij de Broeksedijk wordt de karavaan even stil gezet om te kunnen zwaaien naar de rondcirkelende helikopter met daarin niet alleen de prijswinnaars, maar ook voorzitter Wim Roovers die als afscheidscadeau (verrassing) mee mocht vliegen. Op de grond worden spandoeken strak gehouden met de tekst “10 JAAR BEDANKT”en ”WIM OUDOE”. Onderweg kunnen de deelnemers live meegenieten van de interviews en verslagen van Radio Kleine Tour.

  Na de rust in Tholen neemt miss Marit weer plaats in de misswagen bij Hans. De renners gaan door Halsteren, Lepelstraat en de Kladde naar Steenbergen terug. In de Oudlandsestraat bij Eethuis Mei staan de tafels en banken al klaar voor alle deelnemers en medewerkers van de Tour. Vanwege het jubileum is er een gezamenlijke frietmaaltijd. In een recordtempo worden de lekkere friet en snacks gebakken door de medewerkers van Eethuis Mei en uitgeserveerd door een aantal medewerkers van de Tour. Na het eten kan iedereen op huis aan om zich voor te bereiden op de tijdrit in de avonduren. Om vier uur hebben de vrijwilligers van de Tour alles weer opgeruimd en ziet de Oudlandsestraat er weer gewoon uit.

 • 9 augustus - Dag 5

  Vrijdag eerst de cyclocross op het sportpark. Geheel volgens traditie valt er deze dag regen.

  Door de weersomstandigheden start de etappe een kwartier later dan volgens planning.

  Ook vandaag is er een extra ploeg fietsers in de karavaan opgenomen, volgers die nu in de stoet meerijden. Helaas maar vier die de weergoden durven trotseren. Ook zijn er deze dag gasten van SDW aanwezig die de hele dag in het zijspan van motorrijders, die uit het hele land gekomen zijn, mee mogen rijden. Zij rijden een beetje alternatieve route en gaan op diverse plaatsen langs de kant staan om te zwaaien naar de Kleine Tour. Daarna sluiten zij weer aan bij de groep en ook op de rustplaatsen zijn zij er bij. Als je op de rustplaatsen de gezichten van deze gasten ziet, kun je zien dat zij voor 200 % genieten van deze dag. De eerste rust is in Huybergen bij de Kloek, waarde keuken overuren draait en het heel druk is binnen en voor de toiletten. Na de pauze naar Hoogerheide en Woensdrecht waar de echte wielersportfans aan hun trekken komen, stevige beklimmingen en een afdaling over de natte kinderkoppen.

  Als de renners bij de bossen rondom Bergen op Zoom zijn is het niet ver meer naar de tweede rustplaats “Rozenoord”. Het is wel een dag met vreemde gebeurtenissen; een platgereden helm, voertuigen zonder benzine of stroom!!  Vrijdag is de dag dat diegenen die de Tour gaan verlaten een wit T shirt aan krijgen en als aparte groep in de karavaan opgenomen worden. Ook Marian Raaijmakers, Rien Dam en Wim Roovers worden in het wit gehesen. Deze Tour is voor hen de laatste keer dat ze meedoen. Nu begint ook de zon weer te schijnen als de renners vertrekken voor het laatste stuk naar Steenbergen. Op het bordes van het oude gemeentehuis kunnen de Tourverlaters zwaaien naar de andere deelnemers die aan hen voorbijtrekken. Een kwartier later dan in de planning komt De Kleine Tour aan op de Oudlandsestraat. Iedereen snel naar huis om zich op te tutten voor de Discoavond bij De Joosse.

 • 10 augustus - Dag 6
 • Na de behendigheidsrit staan alle deelnemers klaar om te beginnen aan de laatste etappe van de Kleine Tour 2019. De rit start met een noodzakelijke routewijziging, niet door de Magnoliastraat, maar langs de Anjerstraat voor een rondrit door een deel van Steenbergen. De tweede routewijziging komt na de Olmendreef. Vanwege milieuactivisten in de Westlandselangeweg gaat de karavaan over de Kade en de superrotondes op weg naar Nieuw-Vossemeer. Een unieke belevenis voor de fietsers, want normaal komt de Tour nooit over dit gedeelte van de weg. Vandaag ervaren de deelnemers ook vele malen wat het betekent om uit de wind te rijden of in de wind te hangen.

  Bij Notendaal begint het licht te regenen, maar niet hard genoeg om te stoppen voor de regenkleding. Als de renners voor de rust op de Hoogte in Nieuw-Vossemeer aankomen, schijnt de zon al weer. Na de pauze terug naar Steenbergen via Heensemolen en De Heen. Het Welbergsewegje wordt gebruikt om even te stoppen om te hergroeperen. De Nassaulaan waar de bloemenhulde plaatsvindt is uitbundig versierd voor de vijftigste Tour. Ouders en belangstellenden staan rijen dik te applaudisseren voor alle deelnemers aan deze ronde. Na de bloemenhulde een korte rit door Steenbergen die eindigt op de Markt voor de prijsuitreiking.

   

   

  Top