maandag 14 t/m zaterdag 19 augustus 2017

Rien’s Tourverslag….2016

 • 22 augustus - Dag 1

  De sportzomer zit er weer bijna op. Een periode dat bij veel mensen dagelijks de televisie aanstond, om toch maar niets te missen van de wielerprestaties van de Nederlandse renners. Onze landgenoten leverden topprestaties, waren in vele internationale wedstrijden in de top van het klassement te vinden. Dramatische valpartijen verstoorden soms de droom van een eerste plaats. Maar zij stonden op en gingen door. In Rio hetzelfde, medailles en helaas ook valpartijen. De Nederlandse wielrenners en wielrensters hebben ons land in diverse takken van het wielrennen weer wel op de kaart gezet. Na de Olympische Spelen hoeven de inwoners van Steenbergen nog geen afscheid te nemen van het televisiekijken. De SLOS zal een week lang verslag doen van de prestaties van de Steenbergse renners in De Kleine Tour. Heel Steenbergen heeft hier lang naar uitgekeken, nu is het dan zover.

  Maandagmorgen om half negen staan de medewerkers weer klaar bij de gemeentewerf om de dranghekken op te halen, worden de vlaggetjes op de Markt opgehangen om het een feestelijk aanzien te geven. Allerlei zaken moeten nog geregeld worden zoals de muziek op de volgwagens en het podium voor de prijsuitreikingen. JOKA is ook vroeg van de partij om te zorgen dat het geluid bij de opening helemaal in orde zal zijn. De deelnemers verzamelen zich om 13.00 uur bij de Joosse voor het uitreiken van de nummers en het officieuze begin van de Tour. Voorzitter Wim Roovers heet iedereen welkom en vraagt een groot applaus voor de Miss Kleine Tour 2016, Anouk Eversdijk.

  Gezien de verwachte weersomstandigheden van de komende week is de Tour op zoek gegaan en heeft voor alle deelnemers bidons kunnen regelen. Wielerclub De Fatuur had er nog over en wilde deze graag schenken aan de Kleine Tour. Na het openingswoord reden alle deelnemers naar de Maria Regina voor de fietsenkeuring en de start van de puzzelrit. Voor deze rit werd een plattegrond van Steenbergen uitgereikt met daarop de te rijden route. Onderweg vele opdrachten, zoals: het woord TOUR vormen. Alle renners moesten een zodanige positie op de grond innemen dat zij een letter vormden. Acrobatische toeren werden hiervoor uitgehaald. Net als op het grasveld bij het Drievierde, waar zij met tweetallen opdrachten moesten uitvoeren op een plaid. Twee neuzen op de grond en drie knieën of twee handen en één voet en meer van dit soort opgaven. Bij Autokar werd de karavaan getrakteerd op ijs, Petra en Nicole hadden het er druk mee. Hier moesten de foto’s van de vuisten van het bestuur ontrafeld worden, wat hoort bij wie. Het aloude spijkerpoepen, bonen tuffen en tennisbal slingeren met een panty ontbrak ook niet op het programma. De gaatjes bij het knikkerspel waren volgens velen wel erg klein. Daarom ging er bij dit spel luid gejuich op als er gescoord werd.

  Bij het fietsen keuren was er een nieuwe categorie; mountainbikes. Bij twijfel was er overleg tussen Pieter en René. Even na vieren was iedereen klaar en kon zich op gaan maken voor de officiële start in de avond.

   

   

   

 • 23 augustus - Dag 2

  Een strak blauwe lucht en een stralende zon als om elf uur het startsein gegeven wordt voor de eerste etappe van de Kleine Tour 2016. Na de eerste individuele wedstrijd, de sprint op de Acacialaan, gaan de rennertjes door het centrum van Steenbergen naar Welberg. Langs Heerle naar Wouw en achterlangs Wouwse Plantage naar België. Vanwege wegwerkzaamheden wordt de karavaan omgeleid over de Hollandse Dreef en een zandpad van een kilometer lang. Bij een fietspad wordt speciaal voor de Kleine Tour een paal uit de grond gehaald, zodat iedereen bij de Kiekenhoeve kan komen, waar de eerste rust is. Om kwart voor 2 even een valse start, omdat nog niet iedereen klaar staat (eerste dag nog wennen), gaat de karavaan weer over het speciaal open gestelde fietspad en de Grensstraat terug naar Nederland. In Nispen staat de zwaaiploeg voor de derde keer deze dag een feestje te bouwen als de Tour voorbij gaat. In Roosendaal moet iedereen wachten voor een lang trein transport. Hier kan de karavaan zich mooi hergroeperen. Bij het Kartcentrum is het een drukte van jewelste als de Kleine Tour stopt voor de tweede rust. Na een uur als iedereen genoeg gedronken heeft en uitgerust is, is het tijd om de fietsen op te zoeken. Het laatste etappedeel gaat langs Kruisland, door de Boonhil en weer een stuk onverharde weg. Keurig op tijd komt de lange stoet op Welberg aan, waar al veel mensen staan te wachten. Tegen kwart voor 5 worden de deelnemers moe en een beetje verkleurd in de Oudlandsestraat opgewacht door vele ouders.

   

   

   

 • 24 augustus - Dag 3

  Woensdagmorgen, half twaalf vertrekt de Kleine Tour voor de tweede etappe 2016, richting Willemstad. Bij de start door Steenbergen komen nu andere straten aan de beurt. Een stukje door Noord en langs de Oosthavendijk naar de Leurschans. Op Kwartier hebben een aantal ouders de tuinslangen en sproeiers aan straat gezet voor een welkome verkoeling van de renners. Rijdend over de Dinteloordseweg valt het op dat niet alle fietsers het aanbevolen petje op hebben. Was deze weg voor de opening van de A4 zeer druk, nu tellen we twee vrachtwagens, twee landbouwvoertuigen en een redelijk aantal auto’s. in Heiningen wordt kort gestopt voor een drinkpauze. Bij Willemstad staat Miss Anouk traditiegetrouw aan de haven om naar alle renners te kunnen zwaaien. De motorrijder die achter de karavaan moet zorgen dat de volgers voldoende afstand houden van de bezemwagen heeft een zeer zware taak deze dag. Bij Willemstad tellen we bijna honderd volgers, die misschien ook wel last van de warmte hebben, maar niet altijd even goed luisteren naar de instructies van de motorrijder. In Helwijk, bij de Blokhut , is het vanwege de verbouwing even behelpen, maar dat mag de pret niet drukken. Bij de buitenbar lopen de klanten af en aan. Vijf minuten later dan de planning wordt begonnen aan het tweede etappedeel naar Stampersgat. Net voor Oude Molen is er een wegomleiding omdat een grote brandweerwagen midden op de weg staat. Na de rit door Fijnaart volgt op de Appelaarseweg een extra stop om te drinken. Even later komt de brug van Stampersgat in zicht, nog een korte klim en de Tour komt aan bij het sportpark. Hier wordt het een echt waterballet. Tien minuten later dan het programmaboekje aangeeft beginnen de fietsers aan de terugtocht naar Steenbergen. Voor Kruisland nog een keer een extra stop om te drinken. Door de Boonhil en een korte rondrit door Steenbergen naar de Oudlandsestraat waar het einde van deze etappe is.

   

 • 25 augustus - Dag 4

  DSCN4920Om half tien zie je overal in Steenbergen kinderen in wielrenshirts en een rugzak om
  richting Oudlandsestraat fietsen. In de rugzak waarschijnlijk de bidons en een pet, want het wordt weer een superzonnige dag. De derde etappe 2016 maakt een rondje Steenbergen en gaat dan via de Westhavendijk richting de Heen. In het centrum van dit kerkdorp staan op veel plaatsen mensen met een tuinslang en sproeier, om te zorgen voor wat verfrissing.

   

  DSCN4914Door de polders, waar een enkele boer even zijn werk gehouden wordt, trekt het kleurig lint naar St. Philipsland. In een snel tempo worden hier de medewerkers voorzien van een warme lunch. Rond 12 uur vertrekt de Tour naar Zeeland. Over de dijken van het eiland Tholen fietsen de renners richting Oud-Vossemeer.

   

  DSCN4907Miss Anouk zit nu ook achterop een motor en staat op strategische plekken naar alle deelnemers te zwaaien. Halverwege dit etappedeel wordt in de schaduw op een dijk nog een extra drinkpauze ingelast. Rond 1 uur komt de Tour in Tholen bij het sportpark voor de tweede rust. In de kantine wordt het zeer druk aan het gedeelte van de bar waar de bidons gevuld worden. Door deze service wordt in ieder geval voorkomen dat de toiletruimtes onder water komen te staan. Na de rust verlaat de karavaan Zeeland en gaat via Halsteren, Lepelstraat en de Kladde terug naar Steenbergen. Op de Franse weg staan alle medewerkers van Fujicolor buiten om hun ploeg aan te moedigen. Na het einde van de etappe kan iedereen naar huis om zich mentaal voor te bereiden op de tijdrit om 6 uur in de avond.

 • 26 augustus - Dag 5
  DSCN4928

  Genoeg aanmoedigingen aan de kant van de weg

  Geen strakblauwe lucht op vrijdagmorgen, een beetje bewolking zorgt er voor dat het niet zo heet aanvoelt. De etappe gaat vanaf het sportpark gelijk naar kerkdorp Welberg en daarna naar Heerle. Binnendoor naar Wouwse Plantage, in de bossen richting Huybergen is het lekker koel. Rechts van de Weg naar Wouw staat een bovengrondse brandkraan. Hier is een slang op aangesloten, die zorgt dat de renners door een nevel van waterdruppels fietsen. Ook in Huybergen zorgen bewoners met tuinslangen voor verkoeling.

   

  DSCN4938Na de rust bij De Kloek gaat de grootste familie van Steenbergen op weg naar Hoogerheide. In dit wielerdorp is wel het een en ander veranderd, nu het viaduct bij Onderstal weg is. Voor de wielrenners is wel bewaard gebleven, de klimhellingen en afdalingen. Uiteraard ook de afdaling over de kinderkoppen in de Bossestraat en de afdaling door het tunneltje onder de Rijksweg. Op de weg langs de spoorbaan, waar de renners over het fietspad moeten, proberen de deelnemers voorbij de ploegleiderwagens te komen. (lukt natuurlijk niet) Door de bossen, langs Heimolen gaat de karavaan naar Bergen op Zoom voor de tweede rust op Rozenoord.

  DSCN4980Op het sportpark haalt Harry Veenstra de ex-missen, die nu op een andere manier bij de Tour betrokken zijn, bij elkaar voor een groepsfoto met de huidige miss Anouk. Twee van hen zijn nu ploegleider, de anderen medewerker en/of verkeersregelaar. Zij willen ook de komende jaren lid blijven van de Tourfamilie. De deelnemers die bezig zijn aan hun laatste jaar worden uit de ploegen gehaald en voorzien van een wit T-shirt. Als de shirts bij iedereen helemaal volgeschreven zijn met afscheidswensen, vormen zij twee aparte ploegen vooraan in de karavaan.

  In Bergen op Zoom is gekozen voor wat minder drukke en veiligere wegen om de stad te verlaten. Langs de Heide gaat de Tour naar Moerstraten en verder naar thuishaven Steenbergen. De witte T-shirt ploegen mogen op het bordes van het oude stadhuis nog zwaaien naar alle andere renners. In de Oudlandsestraat wordt de karavaan ontbonden en kan iedereen naar huis om zich om te kleden voor de discoavond bij dansschool BrouwersGast.

 • 27 augustus - Dag 6

  txt

Top