maandag 6 t/m zaterdag 11 augustus 2018

Rien’s Tourverslag….2017

 • 14 augustus - Dag 1

  10628515_1754525381229144_9121396165607226978_nMaandag 14 augustus vanaf half negen wordt de laatste hand gelegd aan het mogelijk maken van de 48ste Kleine Tour Steenbergen. De dranghekken worden opgehaald bij de gemeentewerf. In de Oudlandsestraat is René ijverig aan het meten om de behendigheidsrit uit te zetten. Aan de hand van de stippen valt nog niet te zien wat het extra onderdeel van de rit gaat worden (verrassing).

  Om 1 uur moet Wim moeite doen om iedereen stil te krijgen, ze zijn zo enthousiast. Wim verwelkomt iedereen en vraagt een applaus voor Miss Eva. Dan wordt de Tour officieus gestart en kan iedereen naar de Maria Regina voor de fietsenkeuring en de start van de puzzelrit. Voor een enkele ploegleider werkte de omgekeerde volgorde van fietsenkeuren, eerst de tweede helft van de ploegen en bij terugkomst de andere helft, behoorlijk verwarrend.

  De renners beginnen vrij snel na vertrek puzzelrit al met de eerste opdracht aan de Oosthavendijk. Woorden maken met de rennertjes en de ploegleiders, lachen alom. Hoe maak je die letter?? Als het gelukt is een foto maken en ter beoordeling doorsturen naar Nicole. Naar Noorddonk waar oude tijden herleven. Al fietsend moet een bal gepakt worden die op een pion ligt en een stuk verder weer wegleggen op de volgende pion. In de beginjaren  werd dat gedaan met veilingkisten waar een emmer op stond die verplaatst moest worden. Richting kruisland naar boomkwekerij Verbeek waar 12 maal een rebus opgelost moet worden. De woorden vormen dan een vraag, tijd stopt als de vraag bekend is. Maar is dan het antwoord wel goed?? Hier kan ook de yell ingestudeerd worden. Shoeby heeft een prijs uitgeloofd voor de ploeg die dat het beste doet. Terug richting Welberg voor flessenvoetbal. 2 keer schieten per renner, de omgeschoten flessen tellen. Sommigen kunnen hopelijk beter fietsen dan voetballen. Op de Laurentiusdijk komt het estafettewerk. Iedere renner moet van een stapel een kledingstuk naar de ploegleider brengen en dit bij hem of haar aantrekken. Het eindresultaat moet weer doorgestuurd worden naar Nicole. Dan weer terug naar Steenbergen waar in de Van Gaverenlaan het spel “ren je rot voor een kus van de Miss” gespeeld wordt. Sommige jongens hebben nog nooit zo hard gerend.  Aan de Koperslagerij wacht een traktatie van de jubilaris van deze Kleine Tour, Autoschade van Gils.

  IMG_2382 IMG_2373 IMG_2371 IMG_2363

  Een heerlijk ijsje en een bidon voor alle deelnemers. Ook het laatste spel van de rit, blikwerpen. Niet de bal tegen de blikken maar er in. Op de blikken staan punten, ook staat er een blik tussen met -20 er op. Juich je omdat ie er in zit, krijg je nog minder punten ook.

  Rond half vijf uur zit de middag voor iedereen erop en kan iedereen zich klaar maken voor de rondrit en de officiële opening in de avond.

   

   

 • 15 augustus - Dag 2

  IMG_2418Dinsdag om 11 uur is het zo ver, de eerste etappe van de 48ste Kleine tour gaat vertrekken. De individuele wedstrijd van deze morgen, de sprint, is afgebroken vanwege te veel regen. Met de regenkleding aan gaan de renners door het centrum van Steenbergen naar Welberg. Vervolgens langs Heerle naar Wouw. Hier komt de zon er door, maar het gaat ook harder regenen. Bij het verlaten van Wouw wordt het langzaamaan droog. Achterlangs Wouwse Plantage, waar een Belgische automobilist eigenlijk niet van plan is om opzij te gaan (maar het uiteindelijk wel doet).

  IMG_2403Voor de grens wacht de politie de karavaan op om de renners naar de eerste rust te begeleiden. Een nieuw adres bij de tennisvereniging Essen. Ruime parkeergelegenheid en een zeer gastvrije ontvangst, volop mogelijkheden om naar het toilet te gaan. Om kwart voor twee is het tijd om de fietsen op te zoeken en terug naar Nederland te rijden, nu zonder regenkleding. De Belgische politie zorgt dat de Tour veilig de grens over komt naar Nispen.

  Ondertussen pakken donkere wolken zich samen boven Roosendaal. Net buiten Nispen hebben een aantal ouders lekker zitten picknicken en staan met spandoeken met de tekst “Zet ’m op Welberg”, als een mini zwaaiploeg klaar om de renners aan te moedigen. Zonder een regenkledingpauze wordt het Kart Centre Roosendaal bereikt voor de tweede rust van de dag.

  IMG_2411

  Om half vier staat de politie al weer klaar om de renners veilig langs het kruispunt De Stok te laten rijden. Over de polderwegen rondom Kruisland richting Welberg. Tussen het Zegblokswegje en de Groenedijk ligt een zandweg vol kuilen en plassen, voor de renners is het kiezen, er om heen of er door. Welke ploeg pakt de meeste plassen? In kerkdorp Welberg staan best veel belangstellenden de Tour op te wachten.

  Keurig op tijd komt de Kleine Tour aan in Steenbergen, waar gelijk doorgereden wordt naar de Acacialaan voor het vervolg van de sprint. Snel wordt het parkoers in orde gemaakt en  kunnen de eersten van start. Daarna naar huis en ’s avonds terug voor de prijsuitreiking.

  IMG_2406 IMG_2408 IMG_2413 IMG_2414

   

   

   

 • 16 augustus - Dag 3

  IMG_2420Woensdag om half twaalf staat er een politiebusje in de Oudlandsestraat. Net voor de start van de tweede etappe komen er twee mountainbikes uit. De bikers gaan de Kleine Tour  Steenbergen begeleiden. Bij het vertrek is het mooi weer en in het centrum staan dan ook heel veel mensen om de renners uit te zwaaien.

  Ook in Dinteloord is de publieke belangstelling zeer groot. Langs het water fietsen de deelnemers van de Tour richting Heiningen en daarna naar Willemstad, waar Miss Eva bij de haven staat te zwaaien naar de karavaan. In het centrum van het vestingstadje staan de mensen die op de terrassen zitten op van hun tafeltje om naar de doorkomst te kijken. In Helwijk is de eerste rust in de vernieuwde Blokhut. Ook buiten is hier de speeltuin compleet veranderd, tot groot genoegen van alle kinderen, die in plaats van rusten zich heerlijk uitleven. Nat van het waterballet stapt iedereen rond twee uur weer op de fiets voor het vervolg van de etappe.IMG_2422 IMG_2426

  Over Oude Molen richting Fijnaart. In het centrum probeert een enkeling nog snel in te stappen en weg te komen van zijn parkeerplaats, voor alles stilgelegd wordt. Rijdend over de Appelaarseweg met zijn kinderkoppen komen al snel de contouren van Stampersgat in zicht. Op het Sportpark is het een drukte van jewelste met alle volgers die daar al staan te wachten als de Tour aankomt voor de tweede rust. Het mooie weer lokt blijkbaar iedereen naar buiten. Na de pauze over de Gastelsedijk langs de Vliet en de volle terrassen bij het Gastels Veer en in Kruisland door de Boonhil richting Steenbergen. Mooi op tijd, na een rondrit door het centrum komt de karavaan aan in de Oudlandsestraat.

  IMG_2430

 • 17 augustus - Dag 4

  IMG_2433Voor wie woensdag na de sponsoravond het licht uitgedaan heeft bij de Joosse is het donderdag te vroeg dag. De anderen hebben wat langer op hun bed kunnen liggen. Niet om acht uur al actief bezig zijn, maar pas om 10 uur bij het vertrek van de derde etappe.

  Net voor de start begint het in Steenbergen flink te regenen. Regenkleding aan, een rondje door het centrum om dan langs de haven richting de Heen te fietsen. In dit kerkdorp is het stiller dan anders bij de doorkomst van de karavaan. Voorzichtig gluren mensen vanuit de deuropening naar de renners. Door het land van Merijntje Gijzen op weg naar St Philipsland voor de eerste rust. Onderweg vangen we af en toe een glimp of het licht van een zwaailamp van de politie op die in de nabijheid is om te kijken of alles goed gaat.

  IMG_2441Na de rust met frites en taart van Benthe worden de motoren weer gestart voor het tweede etappedeel naar Zeeland. Ondanks het wat slechtere weer wordt de Tour door behoorlijk wat mensen gevolgd. Over de dijken van het eiland Tholen naar Oud Vossemeer. Slingerend door de smalle straten van dit dorp richting stadje Tholen. Na een geplande omleiding komt de Tour 10 minuten later dan de oorspronkelijke planning aan bij Thoolse Boys voor de tweede rust. Vanaf Tholen mag Miss Eva achterop de motor zwaaien naar alle fietsers. IMG_2452Langs dezelfde omleiding gaat de karavaan naar de Thoolse brug, waar het best hard waait. In Halsteren is het behoorlijk druk om enkele punten, op andere plekken waar normaal veel publiek staat is het stil.

  Door Lepelstraat naar De Kladde en richting Koevering. Vóór Steenbergen is afgesproken dat Miss Eva over gaat stappen in de auto, maar ze wil niet. Ze wil tot het laatst achterop de motor blijven zitten ondanks de regen, het is veel te leuk om iedereen voorbij te zien rijden en te zwaaien. Op tijd weer terug in Steenbergen. Iedereen naar huis om zich voor te bereiden op de avondwedstrijd “De tijdrit achter de motoren”.

   

   

 • 18 augustus - Dag 5

  IMG_2458Vrijdagmorgen begint droog, maar na een tijdje begint het te plenzen in Steenbergen. De cyclocross wordt toch afgewerkt zonder noemenswaardige incidenten. Later dan gepland gaat de etappe van start naar Welberg. Voorbij het kerkdorp wordt het droger. In de Leguit staat de grote zwaaiploeg opgesteld met een groot spandoek dat ze af gaan zwaaien na 12 jaar. Later op de dag zullen ze nog op diverse plaatsen opduiken om naar de Tour te zwaaien.

  IMG_2463De renners fietsen door Heerle naar Wouwse Plantage en Huibergen, waar de eerste rust is bij De Kloek. Het tweede deel van de etappe gaat naar Hoogerheide waar in het zeer drukke centrum een behoorlijke verkeerschaos dreigt. Onder het toeziend oog van een motoragent wordt door de verkeersregelaars alles in goede banen geleid. Dan door wielerdorp Woensdrecht met de beklimming van Onderstal en de afdaling over de kasseien van de Bossestraat. Door het echotunneltje naar de Spoorbaan, waar de renners over het fietspad en de auto’s over het zandweggetje moeten. Een uitgelezen kans voor de fietsers om de auto’s voorbij te gaan. Aan het einde moeten ze toch wachten op de ploegleiders om te hergroeperen. Onderweg staan de diverse zwaaiploegen, groot en klein, enthousiast te zwaaien bij de doorkomst van de Kleine Tour. Zoals altijd is het bij de tweede rust op Rozenoord heel erg druk met ouders en andere belangstellenden.

  IMG_2476Tijdens de rust worden de witte T-shirts aangetrokken door de renners die dit jaar voor de laatste keer meefietsen. Als aparte ploegen mogen deze fietsers vooraan in de karavaan rijden in het laatste stuk naar Steenbergen. Omdat Ivo en Jeanine ook voor de laatste keer meerijden, mogen zij in hun witte T-shirt  een beetje als een soort ploegleider ook op de fiets met deze ploegen vooraan meerijden. Nog een stukje door een zeer druk Bergen op Zoom en dan IMG_2501via Heerle en Moerstraten op huis aan. In Steenbergen is het druk voor het oude stadhuis waar volgens traditie de witte T-shirtdragers op het bordes afscheid nemen van de Kleine Tour Steenbergen. Na aankomst op de Oudlandsestraat  gaat iedereen snel naar huis om te eten en zich klaar te maken voor de Disco avond bij Dansschool Brouwers-Gast.

   

  IMG_2488

 • 19 augustus - Dag 6

  txt

Top